Computer Related GK Questions from 2021 competitive exams

computer related  questions from PSC Exams

 New updates are marked  *

 

1. Who invented Laptop ?
Answer: Adam Osborne

2. Who is the first programmer
Answer: Ada Lovelace (Augusta Ada King-Noel)

3. The Information technology act was came in to existence from which year?
Anser: 2000

4. The inventor of www (World wide web) ?
answer: Tim Berner’s lee

5. Computer Mouse was invented  by ?
Answer: Douglas Engelbart


6. Computer Mouse is which type of device(Input/output)?
Answer:  Input device

some other Input devices are – keyboard, scanner, joystick 

examples of Output devices: Printer, monitor, speakers, projector

7. What is the full form for USB ?
Answer: Universal serial bus

8.What is the purpose of BUS in computer?
Answer: BUS connects components of computer 

9. what is the full form for  RAM
Answer: Random access memory


10. what is the full form for  ROM
Answer: Read only memory

11*. Who is the father of computer science?
Answer: Alan turing

12*. Who is the father of computer ?
Answer: Charles Babbage

13*. Who is the founder of hotmail ?
 Answer: Sabeer Bhatia


14*. Device used for modulation and demodulation of signals?
Answer: modem
 

 15.   Information technology act 2000 was came in to force from which date?
Answer: 17 october  2000

 Simple Computer linked Questions

*16. First electronic computer?
answer: ENIAC

*17. ENIAC stands for?
Answer: Electronic Numerical Integrator and Calculator



*18. Vacuum Tubes are used in which Generation of computers?
Answer: First Generation of computers




*19. Transistors are used in which Generation of computers?
Answer: Second Generation of computers




*20. IC chips are used in which Generation of computers?
Answer: Third Generation of computers

*21. Micro processors are used in which Generation of computers?
Answer: Fourth Generation of computers

 

 

 

List of Multinational companies and it’s founders

Founders of Major Companies in Information technology are most frequent in competitive exams.

1. who are the founder of Microsoft ?

Answer:-Bill Gates
and Paul Allen

2. who are the founder
of Google ?

Answer: Larry Page
and Sergey Brin

3. who is the founder
of facebook?

Answer: Mark Elliot
Zuckerberg

4. who is the founder
of Amazon?

Answer: Jeff Bezos

5. who are the founder
of Flipkart ?

Answer : Sachin
Bansal and Binny Bansal

6. who are the founder
of Apple ?

Answer: Steve Jobs,
Steve Wozniak, and Ronald Wayne


*7. what is the full form for  LAN
Answer: Local Area Network


*8. what is the full form for  WAN
Answer: Wide Area Network

 *9. what is the full form for  MAN
Answer: Metropolitan Area Network





 
Find more computer questions from

UPSC important Computer Questions  


Important Computer Gk Questions 

previously asked Gk questions about Computer

Computer Questions for competitive exams

*Last updated on 28/12/2018

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here